top of page

STRAH

Kaj začutite, ko preberete ali slišite besedo strah?


Preden se poglobimo v pomen strahu, bi rad ponovno poudaril pomen ravnovesja, ki je temelj obvladovanja življenja. Zakaj? Ker ne bi nikoli poznali ljubezni, če ne bi poznali strahu in ne strahu, če ne bi poznali ljubezni.


Naš znani publicist, raziskovalec življenja in sebe, Zoran Železnikar, je na to temo napisal zelo dobro knjigo »Planet strahu«. Več na: http://www.prisluhni.si/index.php/302-planet-strahu-d0wnload, kjer omeni, »strah je vera v zlo, je kažipot, ki kaže proč od ljubezni.« Na tem planetu preprosto trdno verjamemo le v zlo. Kot rečeno gre za nasprotujoča si pola LJUBEZEN - STRAH. Kot voda – ogenj, zima – poletje, moški – ženska, itd.. Strah je močno čustvo, ki človeka ohromi in ga celo pokori do te mere, da je pripravljen narediti vse, zato sledi ne vedoč kam v resnici gre. Danes smo lahko priča ogromnemu vplivu medijev, ki s pomočjo propagande na vsakem koncu, kjer je le možno širijo strah. Kažejo nam možne negativne scenarije, ki nas lahko doletijo. Kažejo negativne zgodbe življenja, jih napihnejo in ponudijo, kot možnost, da se lahko to zgodi tudi nam. Preko filmov prikazujejo grozo in zlo, da bi se nam vse to vtisnilo, kar se da globoko v podzavest. Količina strahu je na tem planetu veliko večja, kot je bila kadar koli v nam znani zgodovini. Ljudje že ob tako »težavnih« situacijah v svoje življenje prinašajo še »virtualni strah in bojazen«. Do katere mere smo še sposobni slediti tempu vcepljanja strahu?


Poznamo veliko vrst in stopenj strahu. Bolj intenzivne, manj intenzivne. Lahko začnemo s prvinskim strahom (prastrah) - »strah pred smrtjo« iz katerega izhajajo vsi. Iz tega strahu se širi neskončno vejevje pod strahov, ki se od posameznika pa do posameznika razlikujejo, glede na okolje v katerem so se rodili, izkušenj, ki so jih doživeli, itd... Ko je duša nehala sebe dojemati, kot večni božanski ustroj in je pričela verjeti le v biološki stroj – človek in ko se je iz tega po tem razvil danes že hudo očiten EGU, se je izoblikoval ta prvi, najmočnejši strah. Človek je pričel živeti v polarnosti / razcepil se je med LJUBEZEN in STRAH. Enosti ali točke nič, ni bilo več.


Določeni strahovi so vsakdanji oz. minimalni, kot npr.: nas na delavnem mestu zamišljene nenadoma preseneti sodelavec, ki se je na hitro pojavil iz za vogala in takrat se za trenutek ustrašimo. Po tem so tu večji strahovi, kot so strah pred pomembnejšim dogodkom, kot npr. izpit , nastop pred množico ljudi, ipd.. to kopičenje strahu poznamo pod imenom trema, ki je lahko negativna ali pa tudi pozitivna, saj v tem stanju sprožimo veliko adrenalina, ki izboljša zbranost, koncentracijo, občutek prisotnosti, itd.., vendar je na dolgi rok to lahko škodljivo. Konstantno delovanje s pomočjo treme, prerašča v stres, ki pa gre v resnici za strah, ki se v našem vsakodnevnem življenju postal stalnica. Govorimo o še višji stopnji strahu. Tega strahu je danes veliko, gre za eno izmed največjih problematik sodobnega časa. Nekateri govorijo o »pozitivnem stresu«, ki je dejansko, kot že prej omenjena »trema«, torej gre za enaki stvari in ja, strinjam se, da je včasih ta »pozitiven stres« mogoče sprejemljiv, vendar pa gre tu za res zelo tanko mejo. Smo jo sposobno prepoznati? Ali pa smo jo sposobni nadzorovati? Danes je znano, da s prekomernim življenjem pod adrenalinom, ki ga dodatno »podžiga« še način današnjega prehranjevanja (razno razni stimulatorji, kot so energijski napitki, kava, ipd..) lahko pričnemo resno ogrožati psiho fizično zdravje. Najprej se to kaže kot utrujenost, izčrpanost in na splošno se počutimo izžete. Zaradi vsega tega pričnemo prehajati v izgorevanje. Ker pa smo »junaki«, energijo pričnemo še intenzivneje vzdrževati z razno raznimi stimulanti, sproščamo pa se z alkoholom, ipd… Tako minevajo meseci in lahko tudi leta, vendar na koncu plačamo davek, ki pa ni majhen. Ko pride do preobremenjene nadledvične žleze in ko je v igri koritizol, ki uravna adrenalin v našem telesu po tem se stanje zakomplicira. Soočanje s stresnimi situacijami postaja vse težje in težje, dokler v popolnosti ne izgorimo. O tem problemu piše v svoji knjigi tudi Mark Williams – Čuječnost. Do leta 2020 bo izgorevanje, tesnoba in depresija, kot posledica življenja v stresu, drugi največji zdravstveni problem na svetu. Vse to pa je posledica kopičenja strahu v našem življenju oz. bolje rečeno, nesposobnost se soočati s strahovi. Dejansko mislimo, da smo nepremagljivi in da se lahko »sabljamo« z vse večjim stresom in bomo v tej igri vedno zmagali. Strahove ignoriramo. Napaka! Torej, stres je posledica strahov in če se ne moremo več soočati s stresom, to lahko pomeni, da so včasih nepomembni strahovi danes lahko veliko večji, kot bi sicer lahko bili. Gora strahov, ki lahko postanejo neobvladljivi. Tako priletimo v »osebno dno« ali »brezno strahu« iz katerega se lahko izkopljemo le z veliko volje, vztrajnosti in brezpogojne vere . Ta stopnja strahu je najmočnejša, saj naše življenje postane en velik strah. Pademo v zono STRAHU. Takrat smo v popolnem nasprotju z LJUBEZNIJO.


Zadnjemu stadiju strahu se je možno izogniti s preventivo, prav tako pa se z ostalimi strahovi lahko soočite z različnimi metodami. Da si vzamemo dovolj časa zase, da meditiramo, da hodimo v naravo, se veliko smejimo, zabavamo in uživamo v trenutku. Čim bolj mora biti naše telo v frekvencah zabave in sproščenosti. Nikakor pa ne lenobe! V stresnih situacijah smo le takrat in toliko časa, ko je to resnično potrebno ter pomembno. Prav tako se sproti soočamo s strahovi in sprejemanjem svoje odgovornosti. Dokler nekaj ne ponotranjimo/duševno ne povežemo znotraj sebe, kot del nas, se pravi, da to razumemo globoko v nas, nas bo vsake nove stvari vedno strah. Ravno zaradi tega pravijo, da moramo v svoj strah stopiti, da bi ga razumeli in nato se bo sesul v prah. Krepimo svojo voljo in smo predvsem to kar smo. Brezkompromisno sledimo sebi. Vztrajamo pri sebi in ne odstopamo, kar pa ne pomeni, da se brezglavo zaletavamo in izsiljujemo svoj prav, pri tem pa škodujemo drugim. Zdrava mera razuma…


Sedaj pa eno drzno in malce provokativno vprašanje »ali je iz planeta zemlja možno izkoreniniti strah?« V trenutnem stanju človeštva, ne. Vsekakor pa je to evolucijski cilj človeške civilizacije, spoznati in preiti strahove. Ko odstranimo iz svojega telesa vse notranje omejitve in spoznamo, da se boji le naš EGO. Ko bomo v sebi vzpostavili popolno harmonijo in dojeli, da smo vsi del ene in iste zgodbe. Predvsem pa, ko bomo v popolnosti v sebi v točki »0«. Ko bomo v stanju zen.


Robert


Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page