top of page

Izgorelost kot priložnost

Izgorelost je počasna in dolgotrajna rehabilitacija, polna nepredvidenih situacij in presenečenj, ki so včasih pozitivna, spet drugič negativna. Že nekaj časa nisem napisal članka in ne kolumne, bilo je intenzivno obdobje vzponov, padcev predvsem pa pozitivnih sprememb na področju samopodobe in samozavesti. Vse to v dobrem mesecu. Potreben je bil čas, da ponotranjim nove stvari, da lahko preizkušena spoznanja, ki sem jih vpeljal v prakso tudi iz srca napišem. Sedaj lahko trdim, da s pomočjo naše notranje moči in volje lahko resnično uspemo. Lahko uspemo premagati še tako trdovratne vzorce, bolečine in travme, ki so nas zaznamovale. Moramo ohranjati vero, moramo ostajati zbrani, moramo ostajati močni in moramo uspeti. Zato se lahko ponosno ozrem za seboj, se pogledam danes in vidim, predvsem pa čutim napredek. Pred seboj vidim izzive preko katerih bom še moral stopiti, a danes na njih gledam na drugačen način kot v preteklosti.


Navdih in pa spodbudo za današnji članek pa sem delno dobil tudi po včerajšnji klepetalnici, na kateri se srečamo vsakih 14 dni. Klepetalnica je resnično izjemna in neverjetno dviguje zavest prisotnih v njej. Idejna zasnova Anite, ki je sedaj tudi del SUPER POTENCIAL kolektiva (več kmalu) je izjemna. Včeraj smo v klepetalnici gostili dve izjemni osebi. Ena izmed njiju je preživljala resnično težka življenjska obdobja, vse od rojstva pa do danes. Pri še ne 35 letih je verjetno prestala tako veliko življenjskih preizkušenj, kot jih marsikdo ne doživi v svojem celotnem življenju in verjemite mi, za kaj takega potrebuješ jekleno notranjo moč. Kljub vsemu je hvaležna za svoje življenje in na vse to gleda pozitivno, nasmejano predvsem pa se zaveda, da je danes ravno zaradi vseh preizkušenj takšna oseba kakršna je. Oseba z veliko mero ljubezni, topline in življenjske volje, ki nesebično deli svoje dragocene življenjske nauke. Naj bo njena pot blagoslovljena.


Ne bom trdil, da vedno in da je to zlato pravilo, vendar zanimivo je, da se je človek pripravljen resnično spremeniti le ob bolečinah. Včasih se še vedno vprašam, zakaj? Daljši je cikel bolečine in bolj je ta bolečina neznosna, bolj se je človek pripravljen notranje preobraziti. Kot, da bi bolečina poizkušala "prežarčiti" nek neuporaben del v nas, ki nas spreminja v neko boljšo različico, ki nas podpira in osvobaja. Seveda pa to dejstvo velja le, če je človek sposoben to bolečino sprejeti in jo ozavestiti, kot učitelja, da mu to v tem življenjskem obdobju pomaga pri osebni rasti. Bolečina je alarm, ki jasno govori o tem, da smo krenili iz svoje poti. Bolečina bo naredila popolnoma vse, da nas bo spravila na našo pravo pot na kateri je vse tako kot mora biti. Ali bo to storila z lepa ali pa z grda, na nas je.


Izgorelost je življenjska preizkušnja ob kateri se hočeš ali nočeš srečaš z veliko mero bolečine, na vseh nivojih. Ker gre za bolečine na fizičnem in psihičnem nivoju, je ta napor in premagovanje le tega, nekaj izredno napornega. Občutek, da se ne moreš in ne moreš sestaviti (fizično in psihično) od tebe zahteva in te prisili, da se resnično zbereš in skoncentriraš na stvari, ki jih začutiš kot del sebe. Zahteva, da si tukaj in sedaj, ter se strogo ravnaš po svojih občutkih. Nekateri imajo to že v sebi in so se s tem rodili, spet drugi pa moramo to zgraditi. Dejansko gre za PRILOŽNOST, da se resnično spoznamo: kdo smo, kaj hočemo, kaj nam odgovarja in kaj nam ne, pričnemo ceniti sebe in svoje delo, pričnemo postavljati meje, ker drugače sploh ne moremo čez to, pričnemo postavljati svojo ceno, začnemo živeti kar se le da tukaj in sedaj, v tem trenutku, itd... Resnično gre za eno veliko PRILOŽNOST, da postanemo nekdo, kar v resnici smo, da se osvobodimo "nalepk", ki smo jih dobili v otroštvu.


Sam sem imel izredno disciplino v poslovnem svetu in športu. Bil sem dobesedno neizprosen do samega sebe. Vsak del, na omenjenih področjih, sem imel jasno začrtan in od tega nisem odstopal niti za milimeter. Ko je bil čas za počitek, si ga nisem vzel, ker sem imel občutek, da si ne zaslužim. Ko sem začutil, da v športu pretiravam, sem se bal odnehati, ker bi moja forma padla. V prodaji nisem želel spustiti niti ene stranke, brez da bi jo vsaj poklical, če ne celo obiskal, kajti obdelano je moralo biti vse. Počitek in skrb za svojo dušo ni bil pomemben, tudi ko je telo hroplo po tem. Nikakor nisem imel občutka in ne posluha za to. Telo je reklo dovolj in me na silovit ter intenziven način ustavilo. Takega načina življenja preprosto ne morem več živeti. Že teden dni ponovnega tempa, kot sem ga imel, bi lahko bil usoden do te mere, da bi se po tem ponovno pobiral nekaj tednov. Zelo pomembna pri vsem tem je DISCIPLINA, da vzdržujemo in ohranjamo nov način življenjskega sloga pri prehranjevanju, prostemu času, delu, načinu razmišljanja, itd.. Preprosto moramo opustiti vse staro, ki nas je obremenjevalo.

Poiskati pa moramo novo delavno okolje. Prav tako moramo aktivno delati na tem, da si poiščemo ljudi ob katerih se počutimo dobro in nas razumejo. Preprosto moramo si zavestno ustvarjati situacije ob katerih se počutimo odlično. Ob katerih se nasmejimo, pozabavamo in tako pozabimo na vse skrbi. Masovno "kopičenje" pozitivnih emocij, nas bo ponovno dvigovalo in osvobajalo. Možgani in telo bodo le tako pridobili nazaj dovolj "hormonov sreče" , ki nas bodo dvignili ter okrepili naše fizično telo (nadledvično žlezo, možgane, itd..) ter psihično telo (dušo in um).


Izgorelost je priložnost, da enkrat za vselej, kljub vsemu, rečemo starim navadam in vzorcem DOVOLJ! Zgradimo nov sistem vrednotenja samega sebe. Ne pustimo se več izkoristiti, da bi konstantno ugajali nekomu. Ne trošimo več samega sebe in ne delujemo več brezglavo, da bi svoje telo izgarali samo zato, da bi dokazali svojo vrednost. Če je bil naš občutek varnosti grajen na temeljih kariere in posla/dela se bo ta morala izgraditi na novih bolj stabilnih temeljih, saj so le te lažni. Velika priložnost je tudi v tem, da spoznamo, da je igranje vlog v življenju le igranje vlog in da to nismo mi. Se pravi, da če svojo osebnost enačimo s svojim poklicem ali katerim koli drugim elementom, bo naše bistvo ostajalo neizraženo. Okrepiti in spoznati bomo morali najprej sebe na način: KDO SEM, KAJ HOČEM, POSLUŠATI SVOJE OBČUTKE IN JIM SLEDITI, SLEDITI SVOJEMU SRCU, GRADITI SVOJO NOTRANJO MOČ, VOLJO in šele na to lahko vse te vloge v življenju (delavec, starš, mož, žena, oče, mati, itd..) odigramo kvalitetno, v skladu s samim seboj. Tako lahko ob tej življenjski izkušnji dobimo priložnost spoznati sebe v pravi obliki in predvsem možnost, da začutimo svojo lastno vrednost. "Uspeh je rezultat naše notranje moči" Robert M. Šurca


Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page