top of page

NAJPOMEMBNEJŠI SEM JAZ, MOJE TELO IN MOJA DUŠA

Izgorelost ali katerakoli življenjska izkušnja, ki korenito zaznamuje življenje, nas v prvi vrsti želi opozoriti, da nič na svetu ni bolj pomembno kot mi sami. Koliko časa resnično posvetimo sebi? Ali spoštujemo svoje telo in dušo? Kar pa je najpomembnejše ali se imamo resnično radi in ali sploh vemo kaj to pomeni, se imeti resnično radi?


Skozi svoje življenjske spremembe, vedno bolj opažam kako pomemben faktor v našem življenju igra samospoštovanje, nega našega telesa in ljubezen do samega sebe. Iščemo zunanje rešitve, ki nam bi olajšale in izboljšale življenje, vendar vedno bolj se mi dokazuje, da je to ena velika »slepa ulica« po kateri hodimo. Bolj intenzivno, ko iščem rešitve zunaj sebe v obliki teorij življenja, kako naj bi nekaj moralo biti, da bi bilo bolje, bolj sem prepričan, da je vse to le »obliž na obliž«. Ko si resnično vzamem časa zase in ko pozabim na čas ter vsakdanje »probleme«, ko se z otroki prepustim njihovi igri, ugotovim kako pomembno je ohranjati ta pristen stik s samim seboj. Vedno bolj sem prepričan v to, da če sebe ne postavimo na prvo mesto v smislu, da poskrbimo za svoje fizično in psihično počutje, nikakor ne moremo pričakovati, da bomo kdaj v življenju resnično srečni.


Kako bomo drugim delili srečo, če sami nismo srečni? Kako bomo drugim pomagali, če sebi ne znamo?

Kako bomo skrbeli za svoje bližnje in ostale ljudi, če ne znamo poskrbeti zase?

Ali lahko drugim kažemo pot, če sami ne znamo hoditi po njej?

Kako naj bomo v življenju uspešni, če pa vedno dajemo prednost drugim in sebe postavljali na drugo mesto?

Zakaj je najtežje narediti najpomembnejše? Zato, ker ko moramo narediti najpomembnejše, pride najprej na površje vse tisto soočenje, ki najbolj boli - ne sprejemanje sebe takšnega, kot si, pretekle bolečine iz otroštva, vse travme in na splošno vse zastarane rane naše osebnosti, ki zahtevajo, da jih sprejmemo ne glede na to kakšne so. Šele takrat si lahko rečemo, TO SEM JAZ, RAD SE IMAM in najpomembnejši sem jaz, moje telo in moja duša. Gre za ključen korak v našem življenju in le tako lahko ozdravimo naše jedro. Notranja moč je odraz poguma, ki ga moramo zbrati, da se končno postavimo na prvo mesto.


Otrok ob rojstvu potrebuje nežnost, objeme, igro, smeh, zabavo, nudimo mu lahko bogato hrano, ki kvalitetno hrani njegovo telo. Ko odrastemo naše jedro ostane isto, spremeni se le naše fizično telo, ter sposobnost, da opravljamo zahtevnejša dela. Drastično pa spremenimo svoj odnos do sebe. Nežnosti se izogibamo in prav tako tudi objemom, na igro skoraj da pozabimo, zabavamo se le ob pivskih priložnostih, kjer obremenjujemo svoje telo z nezdravimi vsebinami, hranimo se z nezdravo hrano, divjamo skozi dan, itd... Po domače povedano, v popolnosti izgubimo občutek kako se imeti rad, se spoštovati in sebe postaviti v prvo vrsto. Velja pravilo: ko odrasteš nisi več otrok, zato se moraš obnašati »resno«, »moraš biti pod stresom«, »moraš , moraš ,moraš«. Res je, da smo fizično sposobni drugačnih bolj »odraslih« stvari, vendar pa so naše osnovne potrebe ostale enake. Ljudje pri 25, 30, 40, itd..letih izgorevajo, zbolevajo za kroničnimi boleznimi ali pa umirajo zaradi kapi ter drugih nenadnih anomalij. Tudi nova alternativna znanost vedno bolj dokazuje, da je za vse bolezni kriv naš odnos do sebe, naš pogled na svet, naša prepričanja, ki dokazano oblikujejo naše celice v telesu, v zdrave oz. nezdrave forme. Ali premoremo dovolj ljubezni do sebe ,da to spremenimo? Da spremenimo svoja ter posledično druga življenja na boljo?


Sprejeti samega sebe in se imeti rad mi še danes predstavlja velik izziv, vendar me, ko to resnično udejanjam osvobaja in zato vem, da sem na pravi poti. Trdno verjamem, da je za večino naših življenjskih anomalij krivo ravno to, da se preprosto ne moremo sprejeti takšnega kot smo in pa se imeti resnično radi, v pravem pomenu. Agresivni smo do svojega telesa, pričakujemo pa, da nam bo vračal z zdravjem in super močjo. Kako?


Spoštujemo svoje telo in ga hranimo z najboljšimi živili ter ga redno razvajamo, spoštujmo svojega duha s tem, da mu sledimo in ga negujemo z mirom, molitvijo in spoštovanjem. Sledimo temu kar smo in tako negujmo našo notranjo moč. Naše telo je le eno in zasluži si najboljše! Negujmo in spoštujmo ga kot to počnemo z novorojenčkom...in vsakič, ko boste drveli tekom dneva, ko boste pretiravali v čemerkoli, pomislite na tega novorojenčka, bi bil vesel take nege? :)

Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page