top of page

V razmislek...

Pred časom sem pisal članek »Izgorelost in tesnoba, kot globalno prebujanje in opozorilo človeku?« v katerem sem omenil, da bo problem tesnobe / izgorevanja do leta 2020 postal drugo največje zdravstveno breme v svetovnem merilu (vir: Čuječnost, Mark Williams, str. 27). Naraščajoči trend globoke izčrpanosti človeka, ki vodi v izgorelost je dejansko vse večji in počasi uresničuje napovedi za leto 2020.

Za malo lažje razumevanje, si poglejmo en preprost primer:

»Naši starši so odraščali v času, kjer je bila televizija drugotnega pomena, v številnih domovih pa je sploh ni bilo. Prav tako so bile službe skoraj da zagotovljene. Ljudje so imeli normalni delavnik, brez večjih psiholoških pritiskov, seveda so bile tudi izjeme pa vendar le. Ni bilo mobilnih telefonov in ni bilo računalnikov kot jih danes poznamo, kaj šele tablic. Ni bilo interneta in novice so bile dostopne preko časopisov, radia ter nekaj malega po televiziji. Druženja, družabne igre, družinski običaji in vrednote so bili veliko bolj izraženi, kot sedaj.


Moja generacija je to le mimobežno občutila. V zadnjih 15-20 letih se je način in tempo življenja radikalno spremenil. Televizija je v vsakem domu, mobilne telefone imajo dobesedno vsi, internet je nekaj vsakdanjega/samoumevnega, večina druženja se dogaja virtualno preko družabnih omrežij, dela postajajo vedno bolj zahtevna iz vidika sledenja tehnologije, trenda tržišča, itd., novice so na voljo dobesedno 24 ur dnevno preko televizije, mobilnih aparatov, tablic, računalnikov, radiaa, itd.. Trendi, pričakovanja in zahteve na vseh področjih so vse večja. Vse se odvija z vratolomno hitrostjo, tako da človeški možgani preprosto ne zmorejo več kvalitetno slediti nareku tega sistema.«

Ne potrebujemo biti kaj posebej pametni, da bi ugotovili zakaj se napovedi za leto 2020 uresničujejo, se vam ne zdi?

Seveda ni to edini razlog, je pa zagotovo eden večjih, če ne največji. Ljudje dejansko nimajo več vizij in predvsem IZGUBLJAJO STIK S SAMIM SEBOJ, to kar v resnici so. Pretekli teden sem govoril z nekim terapevtom, ki dela z najstniki (njegovo delovno mesto bom zaradi osebnih podatkov zamolčal). Na terapiji je imel 15 najstnikov, ki so imeli postavljeno diagnozo depresije oz. tesnobne motnje. Od 15 sodelujočih jih kar 14 meni, da bi bilo bolje umreti in da njim je popolnoma vseeno, če se to zgodi še isti trenutek. Od 15 najstnikov, jih je bilo tega mnenja, kar 14 ! Kaj po tem lahko pričakujemo od generacije sedaj 3, 4 ,5 letnikov?! Ali bomo sposobni, kot starši prepoznati globalni problem?


Nisem mnenja, da bi se morali vrniti v »kameno dobo«, zato da bi pridobili nazaj svojo človečnost, sem pa mnenja, da smo v tem »tehnološko/sistemskem razvoju« hudo zašli od bistva. Iščemo nekaj, kar že imamo in to iščemo ker smo prazni. Iščemo odgovor zunaj sebe in hkrati pozabljamo nase. Pomemben je le denar. Delamo samo da dobimo denar. Zadnjič sem naletel na članek, kjer je nekdo v nekem TV šovu med dvema nagradama izbral 1.500€ namesto čisto novega vozila v vrednosti cca 25.000€. Zakaj? V trenutku efekta je videl samo denar in ne vrednosti. Ja in tako živi vse več ljudi. Sistemsko smo postali odvisni od TV – RAČUNALNIKA – TELEFONA. Živimo na »avto-pilotu« v skoraj 100% virtualni resničnosti, ki se dogaja nekje na spletu. Večina služb sploh ne moremo več opravljati brez mobilnega telefona, na mobilnem telefonu pa je danes vse, prijatelji, novice, dogodki, itd. Razumete? Eden izmed glavnih problemov, ki ga je ustvaril ta sistem je v tem, da se večina ljudi sploh noče sprijazniti s svojo osebnostjo, nočejo in ne morejo se sprejeti. Iščejo vzornike, ravnajo se po dnevno se spreminjajočih trendih in na splošno iščejo neko lažno identiteto za katero se skrivajo in za obstoj te identitete so pripravljeni narediti vse. Pozor! Gledajo in kopirajo nas naši otroci. Poznajo le svet v katerem so se rodili in ki jim ga predstavljamo mi.Smo kot v nekem začaranem krogu iz katerega lahko izstopimo le, če ohranjamo visoko stanje zavesti. Če smo v sebi močni in trdni, da ne odstopamo od svojih vrednot in spoštujemo sebe ter bližnje. Za pisanje tega članka me je včeraj navdihnil pogovor z izjemno žensko, ki je trenutno ena najbolj uveljavljenih avtoric v Slovenji, dobro pa jo poznana tudi že v tujini. Je oseba, ki širi svetlobo, vero in pogum. Tudi sama je doživela izgorelost ter serijo drugih težkih življenjskih izkušenj, ki so jo naredile osebo, kot je danes. Res je izjemna. Del najinega pogovora se je odvijal okoli besede SAMOZAVEST. Kaj to sploh je in zakaj imajo tisto pravo samozavest le redki? Bolj kot je naša zavest uravnovešena z našim bistvom, bolj ko smo v sebi in bolj, ko so naše misli čiste ter ko smo v stanju čuječnosti, močnejše je bistvo v nas in to nas dela brezpogojne, dela nas brezkompromisno SAMOZAVESTNE ne glede na vse, kar se dogaja okoli nas. Pa se vprašajmo sledeče: " Ali nam sistem v katerem živimo omogoča razvoj te zavesti ali je ravno obratno?«.

Absolutno menim, da je ključno, da naredimo vse, da prepoznamo ta del v nas, to silo, ki nas bo pognala med SAMOZAVESTNE, ODRASLE in ČLOVEČNE. Zelo dobro je povedala tudi to, da so »izgorelost« in »tesnobni napadi« v resnici »tehnologije« oz. mehanizmi, ki se povsem naravno vklopijo, ko se človek pripelje do meje, ko v popolnosti pozablja kdo v resnici je, s kakšnim namenom je tukaj. Je popolnoma naraven mehanizem glede na sistem v katerem živimo. Smiselno? Glede na moje dosedanje izkušnje, ki sem jih delil tudi v omenjenem članku in pričanja mnogih, VSEKAKR JE SMISELNO! Da to »anomalijo« pozdravimo, moramo prvo sprejeti dejstvo, da to ni »anomalija« ali kakršna koli bolezen. Gre preprosto za odziv in vse kar moramo narediti je, da sprejmemo ter prisluhnemo SEBI. Stanje nas želi spraviti nazaj k sebi, nazaj na pravo pot po kateri si v resnici želi stopati naša duša.

Doktor, znanstvenik, mehanik, kmet, strojnik, mizar, itd.., so le nazivi pa vendar le ne glede na to za koga gre danes ne more zanikati dejstva, da se svet dramatično spreminja in da to tudi intenzivno občuti. Nihče od naštetih ne potrebuje kakšnih posebnih dokazov in pojasnjevanj, da se spremembe na omenjenih področjih dogajajo. Kakor koli obračamo smo v intenzivnem globalnem procesu rušenja in hkrati grajenja nekaj novega. Vsak posameznik pa soustvarja in gradi novi svet. Prihodnost je odvisna le od nas.


Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page