top of page

Zakaj se moramo znati ustaviti?

Od nekdaj sem imel izredno veliko količino energije, ki sem jo izražal skozi šport in skozi delo. Sem neustavljiv vulkan energije, s katero želim predajati svoje znanje in življenjske izkušnje. V meni je neskončen vir energije, ki čaka da se izrazi.

Na lastni koži pa sem predobro izkusil, kaj se zgodi, če se ne znamo ustaviti oziroma še bolje, se nismo sposobni ustaviti, ker zaradi svojega mehanizma prepričanj tega ne zmoremo.

O izgorelosti sem napisal že veliko, vendar bom o tem pisal še in še, ker je to tematika o kateri moramo nujno spregovoriti. Menim, da se resnosti tega problema še vedno ne zavedamo dovolj. Res je, človek ima velike količine energije in ima tudi ustrezne mehanizme, ki to energijo obnovijo na UM-skem, fizičnem in čustvenem področju, vendar pa za to telo potrebuje primeren čas, primerno pozornost in seveda nego. Nekaterim je mehanizem za primeren počitek vgrajen, vgrajen jim je tudi samo vrednostni sistem po katerem znajo postaviti meje znotraj sebe ter meje ostalim ljudem. Problem nastane, ker teh mehanizmov nimamo.

Zakaj pa teh mehanizmov nimamo? Žal je zato v večini primerov kriva vzgoja v naših prvih 7 letih življenja. Otroci, ki v otroštvu niso imeli varnega odnosa s svojimi starši, nis(m)o mogli zgraditi dobre samopodobe, kar pa pomeni, da ne znamo postaviti niti jasnih mej (primer: V službi vam delodajalec nalaga količine dela, ki jih ne zmorete narediti, vendar vi narediti vse, ker ne znate reči ne zmorem, posledično vas skrbi kaj si bo nadrejeni o vas mislil...ta način delovanja na dolgi rok vodi v izgorelost). Za vsem tem pa stoji tudi močen strah pred izgubo in iskanje občutka varnosti. Velik problem je tudi vzgoja s pogojevanjem, torej, da je otrok pohvaljen samo takrat, ko je po vašem mnenju "priden". Tak otrok bo po vsej verjetnosti kot odrasla oseba postal deloholik, saj bo dovolj dober predvsem zase, samo takrat, ko bo nekaj uspešno naredil.


Lahko bi rekel, da sem imel že najmanj dve leti pred izgorelostjo očitne znake, ki so nakazovali na nezadosten ali pa nekvaliteten počitek, ki so nakazovali na prekomerno delo. Imel sem dobesedno hiperaktivni pristop k delu in športu. Nisem se znal ustaviti, zaradi dveh stvari:

1.) zato, ker sem se bal soočiti s čustveno bolečino, ki me je ohromila takoj ko sem se ustavil

2.) zato, ker sem bil obseden z dokazovanjem, da zmorem, ne glede na vse.


Ne samo da se z leti utrudimo od tako napornega življenja – kako naporno sem živel vidim šele danes, ampak postanemo veliko bolj dovzetni za kakršna koli fizična obolenja in kasneje tudi psihična, v smislu globoke čustvene izčrpanosti, tesnobe, aneksioznosti, paničnih napadov, občutka ujetosti,... Sam sem se močno izčrpal na fizičnem in čustvenem nivoju in si povzročil škodo, ki jo je močno občutila tudi moja celotna družina, trpel je posel in ne nazadnje trpel sem bolečine, ki jih ne bi želel nobenemu. Letos bo minilo 3 leta od izgorelosti in zaradi drugih življenjskih situacij, ki mi žal takrat niso omogočile, da bi lahko kvalitetne regeneriral svoje telo, šele sedaj počasi dojemam, kaj se mi je v resnici zgodilo, tako da šele sedaj lahko počasi predelujem čustveno bolečino, ki sem jo toliko let odrival od sebe – sprejeti se takega kot sem in prenehati, konstantno iskati potrdila, da nekaj zmorem, da nekaj naredim dobro in da sem vreden. Sprijaznil sem se z dejstvom, da so se moje fizične sposobnosti dramatično spremenile, prav tako pa sem močno oslabil tudi vse umske sposobnosti (zbranost, koncentracija, fokus, miren miselni proces, itd..). Vse kar je bilo prej na višku je bilo dobesedno čez noč v minimalnih količinah. Oslabljen, nemočen in velikokrat v močnem obupu nad samim seboj sem mislil, da se bom sesedel samega vase, da se bom izgubil. Če tega ne doživiš, je preprosto nemogoče v to verjeti, kaj šele razumeti. Ko se zavedaš svojih sposobnosti, kaj si naredil in kaj še lahko pa vendar v tem stanju ne zmoreš. To priznanje je še danes težko, vendar se zavedam, da je nujno, da lahko pričnem graditi energijo na novo. Nikoli v življenju si ne bi mislil, da bo tako in da je to sploh mogoče.

Torej, ZAKAJ SE MORAMO ZNATI USTAVITI?

  • Zato, ker nimamo neomejenoekoličino energije

  • Zato, ker moramo svojo fizično in psihično energijo znati obnoviti / se napolniti

  • Zato, ker to ne bo naredil nihče namesto nas, prav tako pa nihče ne bo prevzel morebitnih posledic namesto nas

  • Zato, ker je že samo stanje izčrpanosti preveč in zmanjšuje kvaliteto življenja

  • Zato, ker vas dolgoročno lahko doleti tudi izgorelost in vas v popolnosti ohromi / osiromaši življenja

  • Zato, ker nam je mar za kvaliteto našega življenja (čas za nas, čas za našo družino, prijatelje in na splošno čas za življenje)

  • Zato, ker smo odgovorni do svojega telesa in s tem najbolje svoje otroke učimo, da je potreben čas tudi za počitek in da se znajo ustaviti

  • Itd.

Razlogov je več kot dovolj in lahko bi jih napisal še veliko. Kvaliteten počitek načeloma lahko razdelimo na dva dela – aktivni in pasivni, vendar pa je počitek namenjen predvsem regeneraciji našega telesa in duha. Pri aktivnem počitku pa je pomembno, da počnemo nekaj kar nas veseli, tako da čim bolj preusmerimo tok naših misli iz delavnega vsakdanja.


Ko enkrat pride do izgorelosti, seveda samo počitek ni dovolj, potrebno je vedno več dela na sebi, zamenjava celotnega načina delovanja, mišljenja, sprejemanja stvari in okolice, itd. In vse to ni enostavno, zato se poskušajte vsi, ki zaznavate mehanizme delovanja, ki sem jih na kratko opisal zgoraj, narediti nekaj zase. Vsem staršem pa v poduk, da razmislite o tem kako vzgajate svoje otroke, kaj od njih pričakujete in kakšne vzorce delovanja jim predajate.

Ustavite se ,preden začne "vpiti" rdeč alarm.


Se beremo! :)
Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page