top of page

»1001 rešitev za izgorelost in tako izgoriš še enkrat«

Veliko skupin na družabnih omrežjih, forumov, vseh vrst člankov in nešteto intervjujev na temo izogrelosti. Vsega tega je v zadnjih dveh letih postalo ogromno. Razsipavanje z informacijami kaj, kako in na kakšen način iz izgorelosti in drugih tegob povezanih s tesnobo. Na določenih forumih in skupinah za samopomoč srečaš ljudi, ki konstantno premlevajo ene in iste stvari ali pa se jim na telesu oz v telesu pojavi neka stvar obarvana malo drugače in tako nastane velika panika kako in kaj, spet jaz, zakaj jaz. Tako panično iščejo sotrpine s katerimi bi se lahko smilili samemu sebi. Še ne dolgo nazaj, leto ali dve, sem se tudi sam lovil okoli tega iz katerega članka ali pa druge strokovne literature lahko potegnem kaj koristnega zase. Res je tudi to je bilo del moje poti in še vedno včasih je, vendar pa je preletavanje vseh teh virov v paniki, da bi sebi pomagal izboljšati stanje, je resnično jalovo početje in na dolgi rok nam ne prinese tega, kar v resnici iščemo. Tisoč in ena metoda kako do super stanja - iščemo zunanja pomagala in velikokrat tudi krivce za slabo stanje, pa to ne velja samo za izgorelost ampak za vse oblike negativnih stanj v telesu. Prej kot se bomo sprijaznili s tem, da univerzalnih rešitev ni, bolje nam bo. Prej kot se bomo sprijaznili s tem, da je za napredek pomemben obrat vase in da se je s tem delom na koncu potrebno soočiti ter se z njim dobesedno spopasti, prej nam bo bolje. Vse ostalo je zavestni beg, beg pred tem kar smo v dobrem in slabem. Pripravljeni smo sprejeti samo dobre stvari, slabih pa se sramujemo in ravno te nas hromijo. Zakaj pride do notranjih uporov? Pa dajmo za primer tesnobo? Nekaj v nas ni v ravnovesju in se nam na vse pretege trudi sporočiti, da je določen del nas več kot potreben sprememb. Ni univerzalnih metod, ki nam bi pomagale in ni instant rešitev ter kakršnih koli bližnjic, je samo pot, ki jo moramo prehoditi. Sebe preprosto ne moremo prelisičiti. Vsak je sposoben spontane ozdravitve, ki ga bo pripeljala želenega stanja. Obstaja pa edino univerzalno dejstvo, ki ni ne metoda in ne kakršna koli tehnika: »Poslušanje svojega srca«. Obstajajo pa različna orodja s katerim si lahko pomagamo, da okrepimo ta del sebe, da postanemo boljši poslušalci samega sebe: meditacija, čuječnost, doseganje različnih stanj miru, zbranosti, itd…kar koli v povezavi s tem. Najbolj smešno pa je to, da bo ravno vaše srce izbralo tisto orodje, ki mu bo najbolj ustrezalo, da se bo ta moč v nas okrepila. Če le dovolj dolgo vztrajamo in si te spremembe želimo iz srca, ni sile, ki nas bi lahko ustavila.


Vsak se kdaj pa kdaj v življenju sreča z kakršno koli težko situacijo in s tem ni prav nič narobe, nasprotno, je le proces imenovan življenje. Zakaj bi se tega sramovali in prekrivali svoje bolečine in šibkosti? Kdo nas je tako naučil? Tisočletja staro družbeno prepričanje »najmočnejši preživi«? Ker nas je sram in ker se bojimo, da zaradi »nemoči« ne bomo sprejeti?

Največja moč je ravno v tem, da smo ranljivi in v sočutnem sodelovanju lahko dosežemo popolnoma vse, vsi in ne samo določeni. Res je, družba je danes izredno kritična in pretirano obsoja. Družba je danes v ujeta v začaranem krogu obtoževanja in kritik, vendar se slej ko prej stvari v življenju postavijo na svoje mesto in ostanejo tisti, ki nas spoštujejo in cenijo takšne kakršni smo. Res je tudi, da so začetki lahko težki in če v trenutku čutimo, da potrebujemo zaradi kakršne koli hude stiske strokovno pomoč, bomo to tisti trenutek tudi naredili in ko to prerastemo gremo lahko dalje. Ne greste ne gor in ne dol, zgolj in samo dalje in to je dovolj. Po vzponu sledi vedno padec in obratno, preprosto dovolj je le, da se naučimo hoditi skladno s samim seboj. Ne dovolimo si obstati na mestu in iskati rešitve, ki bi nas dvignila in bi bili sužnji novih in novih metod za srečo. Preprosto sprejmimo veselje in bolečino, nato stopajmo dalje po poti, ki nam jo narekuje srce. Prizadevajmo si iskati ravnovesje. Tisto stičišče v nas, ki ni nikoli dovolj sito in nikoli dovolj lačno, samo je tako kot je. Trudimo se ne preslepiti egu na katerega se lepijo slike virtualne družbe, ki obstaja le na TV ekranih, telefonih, medijih, itd.. To nas sili v okvire, ki ustvarjajo konstantne cikle bolečin. Vse izven tega pa je tisto, kar je pristno in resnično in del te resničnosti smo tudi mi.


Izgorelost je od posameznika do posameznika različna. Nekateri jo občutijo popolnoma na fizični ravni, spet drugi na psihični. Pomoči, ki se pojavljajo je nešteto. Če malo pretiravam, skoraj vsak dan se pojavi neka nova oblika pomoči. In zakaj je ključ, da, še posebej v tem procesu, sledimo sebi?

Če povzamem celoten članek, zato, ker samo tako, da prisluhnemo svojemu srcu in poiščemo pomoč (če jo potrebujemo), ki jo začutimo, nas bo vodilo k izboljšanju stanja oz. k popolni prenovi našega življenja, ki je, kot sem že večkrat v svojih člankih poudaril, za izhod iz izgorelosti nujna. Beganje med različnimi oblikami pomoči nas oddaljuje od želenega cilja, nas celo še bolj zmede in nas prej pripelje do ponovne izgorelosti.

Naučite se torej prisluhniti svojemu srcu, poiščite odgovore znotraj sebe, predvsem sledite sebi in če se odločite za kakršno koli obliko pomoči pri njej vztrajajte.

Izgorelost do katere ste se pripeljali ni prišla čez noč in prav tako čez noč ne bo odšla. Torej tudi pomoč ne bo imela takojšnjega učinka. Pot iz izgorelosti je dolgotrajen proces in danes, ko je od moje izgorelosti preteklo že kar nekaj let lahko rečem, da je prav tako. Na začetku se mi je dolga pot zdela nepredstavljiva, danes vem, da s hitrimi rešitvami lahko "zakrpaš" je določene delčke, dolga pot pa nam omogoča počasne in trdne spremembe.


Vztrajajte in naj srce postane vaš gospodar, um pa najboljši prijatelj.Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page