top of page

Pot iz izgorelosti...

Na koncu, ko preiščeš vse oblike pomoči, se zaveš, da je vsaka pomoč dobrodošla, a če sami ne bomo storili nič, se bomo vrteli v začaranem krogu in pot iz izgorelosti se ne bo nikoli zares začela...


Na začetku velikokrat s strahom »panično« iščemo rešitev, se v iskanju rešitve »utapljamo« v neskončnem bazenu informacij. Strokovna in nestrokovna mnenja, predavatelji, pisatelji, članki, forumi, učitelji 1001 tehnike za samopomoč, itd. Tega je danes ogromno in človek, ko se znajde pred situacijo, ko pride do točke preloma in potrebuje spremembo ter pomoč, je pri tem velikokrat nemočen, ne ve ne kam in ne kako. Strokovna pomoč je velikokrat preohlapna in še zdaleč ne celostna. Veliko se jih trudi »pomagati«, vendar le redki pomagajo. Veliko ljudi govori in poučuje o stvareh brez realne podlage in vsako še najmanjšo osebno izkušnjo spremenijo v posel in tako zaslužek prevlada nad resničnim namenom.

Prebral sem na stotine knjig, člankov in druge strokovne literature o osebni rasti, ezoteriki in ne nazadnje prodajnih tehnikah, ker je to moja primarna dejavnost. Intenzivno sem pridobival na praktičnem znanju iz prodaje, se udeleževal razno raznih tečajev, delavnic in drugih predavanj, pridobil izobrazbo in razne certifikate, da sem vse to na koncu lahko tudi maksimalno vnovčil. Na koncu sem predaval tudi sam in s tem tudi nekaj dosegel, nadgradil prodajo ter kariero. Ko sem prišel do točke preloma in nisem mogel več naprej sem se začel spraševati zakaj? Prišla je izgorelost, zakaj kar na enkrat? Kot da bi prišel pred zid in ni šlo dalje, ne glede na to kaj sem naredil ni šlo dalje. Takrat sem se po stari navadi še bolj zakopal v knjige, članke in iskal tako strokovna, kot nestrokovna mnenja. Pomagalo pa je bolj malo, zid je bil še vedno pred mano, neusmiljeno blokiral mojo pot. Bazen informacij kako izboljšati to in ono je bil ogromen, tako niti nisem vedel kam se resnično obrniti. Lahko se pohvalim zavedajoč se, da imam veliko srečo, da imam ob sebi prave ljudi, ženo in otroke. Edino to me je je držalo pri močeh. Tako sem lahko ves čas na celotno situacijo gledal realno ter se prebijal čez maso vseh informacij in drugega "balasta", ki mi je želel zamazati razum. Vsega tega pa ne bi bilo, če ne bi ohranjal svoegaj značaja in načela, da je potrebno za vsako stvar, ne glede na vse vztrajati tako dolgo časa, dokler ti ne uspe. Še danes sem zvest temu načelu ter mu »trmasto« sledim. Značaj, ki je dobesedno del mene, kot roke, noge,…imam ga!


foto: Neža Plestenjak - Mojfokus


Zadnjih nekaj let sem se večino časa spraševal, kaj je ta zid? Odgovor pa je bil vedno bolj jasen pa čeprav sem zanj potihoma vedel že od samega začetka. Tako sem si s časoma postavil bolj smiselno vprašanje, kdo je ta zid? Odgovor pa je bil seveda jasen, JAZ. Zid pred katerega sem prišel sem bil JAZ. Lahko sem se slepil, da je kriv kdo drug ali pa da je krivo življenje, vendar sem s tem le razpihoval dim, požar pa je ostajal. Na najvišjem nivoju zavedanja smo na koncu vedno za vse odgovorni sami pa če si to priznamo ali ne. Gre za zakon narave. Lahko v to ne verjamemo, vendar ta zakon še vedno je, deluje kljub temu, da vanj ne verjamemo. Lahko zanikamo gravitacijo zemlje pa vendar je tu in deluje tudi, če vi v to ne verjamete. Na koncu je vedno »najtežje« pa vendar je nujno si priznati, da je vse to, kar smo kadar koli ustvarili, projekcija nas samih. Ni problema, če si ta trenutek ne priznamo, na koncu je faktor bolečine prevelik, da bi se lahko upirali in lagali sami sebi, zakon narave je pač tak. Taki smo in to je lepo, priznajmo si. Poglabljanje duhovnega znanja oz. poglobljenega notranjega znanja o nas dviguje nivo tega zavedanja in s tem lažje dojamemo svoje lastne omejitve in konec koncev tudi celotno situacijo.


Čisto, čisto, čisto na koncu pa ostanemo sami…


Le sami razumemo ta ZID, le sami se resnično poznamo v najintimnejših predelih sebe in le sami smo tisti, ki si na koncu lahko resnično pomagamo. Ko smo dovolj zreli kot človeško bitje, to dojemanje pride samo od sebe. Ponovno gre za popolnoma naraven evolucijski proces človeka. Tega ne moremo pospešiti in nikakor ne izsiliti. Tudi če želimo izsiliti, se v nas sile uprejo in tako naredimo le več škode, kot koristi. Zanimivo je to, kako dobro je narejeno človeško telo. Nikakor ti ne odpre vrata do zakladnice polnega potenciala. Do popolne čustvene in mentalne moči s katerim lahko delamo čudeže, čaka na to, da smo dovolj duhovno zreli, da v svojo dnevno prakso, vsako sekundo dneva, vpeljemo dovolj miru, sočutja in ljubezni. Menim, da ta moč pripada vsakemu izmed nas. Na začetku je dovolj le, da si zaupamo, da zaupamo procesu življenja in tistemu v nas, kar nas dela to kar smo. Pride, vedno pride in bo prišla ko bomo za to pripravljeni.


Featured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv:
bottom of page