NAJPOGOSTEJŠE DILEME PRED VPISOM NA JOGO ZA OTROKE

  • Moj otrok ne zna biti tiho

  • Joj, moj otrok je pa tako nemiren

  • A to ves čas samo mirno sedite?

  • Mislite, da bo moj otrok to zmogel

  • Moj otrok ima hude izbruhe jeze, ga boste znala umiriti?

Moje vprašanje pa se glasi: Kolikokrat otrokom pravzaprav damo možnost, da se umirijo? Ste jim že pokazali kako se umiriti ali se soočiti z različnimi čustvi?


Starši se pred vpisom otroka na jogo za otroke večkrat spopadate z različnimi vprašanji in dilemami. Zgoraj naštete so le nekatere izmed njih. Razlog za vse dileme po navadi tiči v tem, da poznate jogo za odrasle in jo primerjate z jogo za otroke ali pa vam je joga na splošno precej neznana.


Joga za otroke NI joga za odrasle. Joga za otroke združuje gibanje, petje, otrokom prilagojene dihalne tehnike in igro. Ne gre za tiho vadbo in prav tako ne sedimo ves čas na miru. Tudi meditiramo ne ves čas.

Ko se "zaprejo" vrata naše dvorane vso slabo voljo, strahove, jezo, žalost stresemo v našo čarobno škatlo in si nadenemo vsak svoj najlepši nasmešek. Včasih komu ne uspe najbolje, a to je nekaj čisto življenjskega. Gre za čustva, ki jih moramo izraziti, če nas preveč težijo. Takrat se naučimo kakšne drugačne tehnike. 😊


Otroci skozi igro in pravljice na prijeten način spoznavajo dihalne tehnike (se lažje umirijo), spoznavajo osnovne jogijske položaje (pridobivajo na motoričnih in koordinacijskih sposobnostih, začnejo bolje obvladovati svoje telo in se ga zavedati, izboljšajo držo) ter se učijo pozitivnega odnosa do sebe, drugih in do sveta.


Včasih smo zelo glasni, a se znamo tudi umiriti, včasih smo zelo živahni, a se znamo tudi ustaviti. Veste tudi žaba zelo veliko skače in daleč skoči, a ko se ustavi, je čisto umirjena in samo diha ter opazuje. 😊


Na jogi ob koncu šolskega leta nimamo nastopa, nimamo koreografije, kar si starši morda pri določenih vadbah želite. Imamo pa veliko novega znanja, ki nam bo v življenju in različnih življenjskih situacijah še kako prav prišlo. Znamo razmigati telo, se soočiti s svojimi čustvi, znamo sprejeti in spoštovati sebe in druge ter kako se z dihom umiriti, ko to potrebujemo. Predvsem pa smo ponosni na svoj napredek, ko se spomnimo kje smo začeli in kje smo sedaj. No, pa diplomo tudi dobimo. 😊

Vse dileme in skrbi so torej popolnoma odveč. Joga za otroke je primerna za vse otroke, če pa jih boste starši pri tem še dodatno podprli in jih spodbujali pa bo napredek še toliko večji.


Joga za otroke in najstnike je dolgoročna življenjska naložba. <3


Napisala: Neja Malavašič ŠurcaFeatured Posts
Nedavno objavljeno:
Arhiv: